All times are UTC+02:00




Post new topic  This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 289 posts ]  Go to page Previous 125 26 27 28 29 Next
Author Message
 Post subject: Re: Stereo Tool 9.00
PostPosted: Fri Jul 20, 2018 4:56 pm 
Site Admin
User avatar

Joined: Mon Mar 17, 2008 1:40 am
Posts: 10028
Something doesn't make sense though yet. Since you said you can lower the full signal by 15-20%. That means that the RDS signal is getting better across the noise floor of the transmitter.

What level are you setting it at exactly? Can you try with no other audio, to rule out everything else?


Top
   
 
 Post subject: Re: Stereo Tool 9.00
PostPosted: Fri Jul 20, 2018 5:05 pm 
User avatar

Joined: Wed Nov 19, 2008 7:44 pm
Posts: 1127
Location: Bulgaria
Ahaaa, i choose a cable that is 192Khz enabled and waveform appear now.
Ok, i don`t understand why the input must be 192Khz, when audio for input stream is 44100 or 48000 ? From Winamp or other player or Automation soft. The most audio sources are MP3 or FLAC, which are 99% 44100 or 48000 and nothing more.
This is some and i think this is why those "sides" are there - sample rate difference may be ? Music is 44100, uMPX is only accept 192KHz, otherwise it not pass any sound....

Something is not like it should be (or at least for me isn`t)


Top
   
 
 Post subject: Re: Stereo Tool 9.00
PostPosted: Fri Jul 20, 2018 5:17 pm 
User avatar

Joined: Wed Nov 19, 2008 7:44 pm
Posts: 1127
Location: Bulgaria
I don`t see MPX signal on the right , am i missing something ?
This is the Encoder, input is a Virtual cable on 192Khz, source is from Winamp . This is what i have in Encoder...
ANy butoon for enabling MPX processing? I don`t see any

I don`t see any field for IP , in the Decoder. How it will connect to the Encoder without this ?


Attachments:
why no MPX on the right.JPG
why no MPX on the right.JPG [ 33.38 KiB | Viewed 2639 times ]
Top
   
 
 Post subject: Re: Stereo Tool 9.00
PostPosted: Fri Jul 20, 2018 5:39 pm 
Site Admin
User avatar

Joined: Mon Mar 17, 2008 1:40 am
Posts: 10028
@DJ_DOGGY: MicroMPX is a codec to transfer an MPX signal, not left/right audio. Hence the 192 kHz input, and the fact that you don't see any MPX (the input must be MPX already).


Top
   
 
 Post subject: Re: Stereo Tool 9.00
PostPosted: Fri Jul 20, 2018 5:50 pm 
User avatar

Joined: Wed Nov 19, 2008 7:44 pm
Posts: 1127
Location: Bulgaria
I figured this out, Hans.

But the Decoder on another PC is not "receiving" anything, no waveform

Also no IP field to enter. Only port 8854 and that`s it. How it will point to the right address ?
I open Decoder, set Output sound card, but no Waveform..

P.S: I FINALLY got it. IP is in the Encoder and must point "remote address"...
Strange... Instead of receiving side to "ask for" connection...

And here is my picture with side effects. 15000Hz lowpass, allmost "touching" the RDS, just a little more aaand...
But looks OK


Attachments:
side effects.JPG
side effects.JPG [ 19.89 KiB | Viewed 2618 times ]
Top
   
 
 Post subject: Re: Stereo Tool 9.00
PostPosted: Fri Jul 20, 2018 9:05 pm 
Site Admin
User avatar

Joined: Mon Mar 17, 2008 1:40 am
Posts: 10028
Quote:
I figured this out, Hans.

But the Decoder on another PC is not "receiving" anything, no waveform

Also no IP field to enter. Only port 8854 and that`s it. How it will point to the right address ?
I open Decoder, set Output sound card, but no Waveform..

P.S: I FINALLY got it. IP is in the Encoder and must point "remote address"...
Strange... Instead of receiving side to "ask for" connection...

And here is my picture with side effects. 15000Hz lowpass, allmost "touching" the RDS, just a little more aaand...
But looks OK
Not strange... the purpose is not to have a server that listeners connect to, but one stream that goes to all the transmitters. Which could be using multicast (1 stream that reaches all the transmitters at once, without needing extra bandwidth). Or for example via satellite, where you only have 1-way communication.

Other solutions for this work the same way.


Top
   
 
 Post subject: Re: Stereo Tool 9.00
PostPosted: Fri Jul 20, 2018 9:08 pm 
Site Admin
User avatar

Joined: Mon Mar 17, 2008 1:40 am
Posts: 10028
BUILD DIDN'T FINISH - STEREO TOOL DIDN'T GET UPDATED (MICROMPX DID). REBUILDING, NEW VERSION COMING ASAP.

Stereo Tool 9.02 BETA017

1. Not only Stereo Tool, but also the MicroMPX encoder that's now built into this Stereo Tool build is a beta version.


Windows 32 bit:
Windows stand alone: https://www.stereotool.com/download/ste ... 02-017.exe
Winamp DSP: https://www.stereotool.com/download/dsp ... 02-017.exe
VST: http://www.stereotool.com/download/vst_ ... 02-017.dll
MicroMPX web based decoder: https://www.stereotool.com/download/Mic ... 02-017.exe
MicroMPX web based encoder: https://www.stereotool.com/download/Mic ... 02-017.exe
MicroMPX command line enc/dec: https://www.stereotool.com/download/Mic ... 02-017.exe
libsndfile-1.dll (needed for MicroMPX decoder and command line version, place in same directory): MicroMPX command line enc/dec: https://www.stereotool.com/download/libsndfile-1.dll

Windows 64 bit:
Windows stand alone: https://www.stereotool.com/download/ste ... 02-017.exe
VST: https://www.stereotool.com/download/vst ... 02-017.dll

ARM (Raspberry Pi 2/3 etc) 32 bit
MicroMPX web based decoder: https://www.stereotool.com/download/Mic ... ETA902-017
MicroMPX web based encoder: https://www.stereotool.com/download/Mic ... ETA902-017
MicroMPX command line enc/dec: https://www.stereotool.com/download/Mic ... ETA902-017

ARM (Raspberry Pi 3 etc) 64 bit - The 64 bit version is 10% more efficient BUT it requires a 64 bit OS.
MicroMPX web based decoder: https://www.stereotool.com/download/Mic ... ETA902-017
MicroMPX web based encoder: https://www.stereotool.com/download/Mic ... ETA902-017
MicroMPX command line enc/dec: https://www.stereotool.com/download/Mic ... ETA902-017


CHANGES:
  • Delossifier issue: viewtopic.php?f=15&t=25151&p=56911#p56911 Problem 1: Background isn't dark enough nearby, so no MP3 should be detected.

    OLD CHANGES:
  • Delossifier issue: viewtopic.php?f=15&t=25151&p=56911#p56911 Problem 2: Huge area is reconstructed. We should have a maximum gap size. Detect more = turn OFF (safety failover) -> Added "Maximum gap size" slider, default is 30% (20% seems enough for even 96 kbit MP3's, above 35% I start hearing bad stuff in the test track from AllNight - default value is 30% to be on the safe side (not too much effect compared to before)).
  • Fixed potential crash after NAN
  • Fixed: More meters than I allocated memory for - fixed and extra assert added. Could cause GUI crashes
  • Add "(Not found)" to missing sound card in menu.
  • Add clear error message if sound card that doesn't exist in the system is selected.
  • MicroMPX command line: Exception logger was not initialized (command line version)
  • MicroMPX: Fixed 64 bit Pi build
  • Update presets Wes
  • Check Dutch Moose preset response to loud burst -> Done and improved
  • MicroMPX: %zu causes compiler warning in 64 bit build -> Was incorrectly changed from %llu, put %llu back. Only 2 locations. (016)
  • MicroMPX: c0000409 error on startup fixed (logging issue)
  • MicroMPX decoder: Redesigned and optimized time synchronization code
  • MicroMPX decoder: Could crash on close
  • MicroMPX encoder: Error when continuously changing IP address in GUI
  • Multiband clipper levels were affected by Band Mix
  • MicroMPX: Moved to more logical location in Stereo Tool menu
  • Check sound of Analog Pleasure Big FM in 7.84 vs 8.23 vs 8.40 vs 9.02. -> Reported that 7.84 sounds much better than 9.02, but 7.84 and 9.02 are virtually the same here..
  • MicroMPX sounded very bad in 64 bit Stereo Tool build - wrong compiler setting for 64 bit, fixed.
  • MicroMPX: Can't handle "Ignore high frequencies" values other than 19200.
  • MicroMPX: Stereo Tool built-in encoder does not get activated (and "Force generate composite doesn't work either) when the FM output is running in ASIO mode at 44/48 kHz. -> Changed, now the FM output will play silence and show an error message in this situation.
  • MicroMPX: Stereo Tool built-in encoder didn't output valid data for certain "Ignore high frequencies" settings. Limited the number of accepted frequencies to 19200 Hz and the normal maximum.
  • Check MB1 clip display -> Was indeed missing, fixed.
  • Update preset Dutch Moose
  • Add sweep tones (30-60000 and 10-80000 Hz)
  • Add MagicRDS hex number support
  • ClockShift redesign: Extremely heavy now.
  • c0000409 error Added logging
  • Added MicroMPX encoder to Stereo Tool!
  • Add ThimeoKoekError to Stereo Tool
  • uMPX decoder: Not stable with password protection, and asserts on bad data (should just print a warning)
  • uMPX: decoder: Check password activation on startup
  • uMPX decoder: License was saved in current directory, which fails in Program Files.
  • uMPX decoder: Ignore ticks for too late packets
  • Redesign ClockShift - seems better than before (needed to measure sound card sample rate offset - to keep MicroMPX decoder in sync)
  • Multiband 2 clipper default values were taken from earlier version and set to -infinity dB, leading to silence (BETA004).
  • GUI priority is too low now (BETA003/004) - removed lowering it for plugin version.
  • GUI: 4K weird flashing since last Windows update
  • RDS: Support for ODA. probably ok
  • RDS: Support for EON Partially working, need to add burst mode, linkage, freqs, turning on/off via command
  • RDS: EON: Support for multiple AF frequencies
  • MicroMPX crashes on closing -> Join thread was missing
  • uMPX: Add entering & applying hash
  • uMPX encoder: Add new settings to separate encoder
  • uMPX decoder: Add password + hash
  • SST build fails, incorrectly including something from MicroMPX somehow?
  • Made MB clipper completely separate from limiter, so you can now use both at the same time
  • Input level meter can flash black on Mac. Cause unknown, doesn't really reproduce in a clear way. -> Value was set to 0 after displaying and could be displayed again before a new value was set.
  • Output scope runs too slow in certain situations
  • Output scope can lag behind (GuntherM) -> Probably fixed by previous fix, waiting for feedback
  • Check uMPX disabled when FM disabled -> Yes, but GUI wasn't.
  • Mac VST plugin didn't work.
  • Add MB clipper to MB1 as well. Decide if limiter AND clipper needed simultaneously (probably not?)
  • Update build script - remainder - Woohoo, full build now takes 12 hours (was 30)
  • Add MB clippers
  • Lower GUI thread priority for plugin versions.
  • Make Windows event thread priority equal to GUI thread priority. (Affinity was already ok)
  • Set minimum size on VST version (1500x843)
  • Update build script for much faster build - partially done

    PLANNED:
  • MicroMPX: highs idea: Try AVG instead of SQRT -> No, bad idea. Takes longer to read maximum. And we want that to go faster, not slower.
  • MicroMPX: highs idea BUSY -> Find beta testers
  • Try I/Q Clipper mode BUSY, first part works, highs are coming out slightly too loud, due to LPF? Might be good enough...
  • Test preset that causes buffer to run empty - why? --> Settings issue, maybe add a popup for this situation (buffer is slowly filling up or running empty)...
  • Bug report: Linux version uses 100% CPU on one thread, even in bypass mode (must be sound card thread?) -> Not here. Not sure what's going on.....
  • Test 64 bit sound card exception handling in ProppFrexx - that wasn't the problem... apparently
    -
  • RDS: EON: Support for other type of AF frequencies?
  • RDS: Support for AF method B
  • RDS: RT end at \n
  • Brian, NAB
  • MOBO
  • uMPX encoder/plugin: Sound card speed message
  • uMPX decoder: Add multicast subscribe
  • Add MagicRDS AF method B support


Top
   
 
 Post subject: Re: Stereo Tool 9.00
PostPosted: Fri Jul 20, 2018 9:30 pm 
User avatar

Joined: Wed Nov 19, 2008 7:44 pm
Posts: 1127
Location: Bulgaria
Quote:
Quote:
I figured this out, Hans.

But the Decoder on another PC is not "receiving" anything, no waveform

Also no IP field to enter. Only port 8854 and that`s it. How it will point to the right address ?
I open Decoder, set Output sound card, but no Waveform..

P.S: I FINALLY got it. IP is in the Encoder and must point "remote address"...
Strange... Instead of receiving side to "ask for" connection...

And here is my picture with side effects. 15000Hz lowpass, allmost "touching" the RDS, just a little more aaand...
But looks OK
Not strange... the purpose is not to have a server that listeners connect to, but one stream that goes to all the transmitters. Which could be using multicast (1 stream that reaches all the transmitters at once, without needing extra bandwidth). Or for example via satellite, where you only have 1-way communication.

Other solutions for this work the same way.
That make sense. Thanks


Top
   
 
 Post subject: Re: Stereo Tool 9.00
PostPosted: Sat Jul 21, 2018 1:11 am 

Joined: Sat Nov 10, 2012 2:16 am
Posts: 90
Location: Australia
microMPX B016
Command line switches: -c 8854 -a "Line Out (Breakaway Pipeline 3)" -g 0.7 -X -b 400

ST sending to microMPX on same machine. CPU at 32% (ST using most of this), looping to local IP of machine (TX/RX on the local machine)...

2018-07-21 07:39:13.676 info: Packet speed: 0.99999973020689, Sound card speed: 1.00000000069957
2018-07-21 07:40:41.051 info: Packet speed: 0.99999971159342, Sound card speed: 1.00000000105031
2018-07-21 07:42:08.444 info: Packet speed: 0.99999939790432, Sound card speed: 0.99999983693423
2018-07-21 07:43:35.820 info: Packet speed: 0.99999875735176, Sound card speed: 0.99999919128094
2018-07-21 07:44:28.438 error: Not enough bytes consumed. ts 1068628685, bytesRead 1509, available 1457
2018-07-21 07:44:30.854 warning: Buffer empty: had to jump blocks (from 1 to 0). Expected TS 1068628685, moved to 1069089725
2018-07-21 07:44:30.854 warning: Timestamp unexpected: 1069089725 != 1068628685
2018-07-21 07:44:30.854 warning: Received unexpected timestamp 1069089725 in modulator (expected 1068628685), resetting
2018-07-21 07:44:30.855 info: Stream reset - Resuming playback
2018-07-21 07:45:03.209 info: Packet speed: -1.00000000000000, Sound card speed: 0.99999854599461
2018-07-21 07:46:30.585 info: Packet speed: -1.00000000000000, Sound card speed: 0.99999790083201
2018-07-21 07:47:57.975 info: Packet speed: -1.00000000000000, Sound card speed: 0.99999725569352
2018-07-21 07:49:25.350 info: Packet speed: -1.00000000000000, Sound card speed: 0.99999661105211
2018-07-21 07:50:52.725 info: Packet speed: -1.00000000000000, Sound card speed: 0.99999596571734
2018-07-21 07:52:20.115 info: Packet speed: -1.00000000000000, Sound card speed: 0.99999532063366
2018-07-21 07:53:47.489 info: Packet speed: -1.00000000000000, Sound card speed: 0.99999500339531
2018-07-21 07:55:14.879 info: Packet speed: -1.00000000000000, Sound card speed: 0.99999564904255
2018-07-21 07:56:42.254 info: Packet speed: -1.00000000000000, Sound card speed: 0.99999629431121
2018-07-21 07:58:09.645 info: Packet speed: -1.00000000000000, Sound card speed: 0.99999693986395
2018-07-21 07:59:37.020 info: Packet speed: -1.00000000000000, Sound card speed: 0.99999758554421
2018-07-21 08:01:04.395 info: Packet speed: -1.00000000000000, Sound card speed: 0.99999823038867
2018-07-21 08:02:31.784 info: Packet speed: -1.00000000000000, Sound card speed: 0.99999887561799
2018-07-21 08:03:59.160 info: Packet speed: -1.00000000000000, Sound card speed: 0.99999951972157
2018-07-21 08:05:26.550 info: Packet speed: -1.00000000000000, Sound card speed: 1.00000000127052
2018-07-21 08:06:53.925 info: Packet speed: -1.00000000000000, Sound card speed: 1.00000000221040
2018-07-21 08:08:21.314 info: Packet speed: 1.00000082794764, Sound card speed: 1.00000000106335
2018-07-21 08:09:48.689 info: Packet speed: 1.00000070554485, Sound card speed: 1.00000000115467
2018-07-21 08:11:16.064 info: Packet speed: 1.00000051095182, Sound card speed: 1.00000000008957
2018-07-21 08:12:43.455 info: Packet speed: 1.00000030405159, Sound card speed: 0.99999999954685
2018-07-21 08:14:10.829 info: Packet speed: 1.00000005143607, Sound card speed: 0.99999999906230

Did not hear the outcome of the loss but the packet speed after recovery goes negative - RX was fine so assume cosmetic more than anything??

Rossco


Top
   
 
 Post subject: Re: Stereo Tool 9.00
PostPosted: Sat Jul 21, 2018 10:04 am 
Site Admin
User avatar

Joined: Mon Mar 17, 2008 1:40 am
Posts: 10028
Quote:
2018-07-21 07:44:28.438 error: Not enough bytes consumed. ts 1068628685, bytesRead 1509, available 1457
2018-07-21 07:44:30.854 warning: Buffer empty: had to jump blocks (from 1 to 0). Expected TS 1068628685, moved to 1069089725
2018-07-21 07:44:30.854 warning: Timestamp unexpected: 1069089725 != 1068628685
2018-07-21 07:44:30.854 warning: Received unexpected timestamp 1069089725 in modulator (expected 1068628685), resetting

(...)

Did not hear the outcome of the loss but the packet speed after recovery goes negative - RX was fine so assume cosmetic more than anything??
Hm, that's a weird one. Apparently the contents of one packet arrived with a change, and then 2.4 seconds of data were gone. Which is very odd especially on the same pc - could something like a virus scanner have interfered maybe?

The packet speed is no problem - it's supposed to go negative after an issue until we have a reliable number again. Those speeds actually shouldn't be logged - but we were extensively testing those (they need to be accurate upto 6 digits), so we added the logging recently. We'll remove it before releasing this version.

What do you mean by RX was fine? That seems to mean that nothing went wrong but you also said you didn't hear it? I *think* it played 2.4 seconds of silence. I'm just wondering what could have killed these packets on a loopback connection.


Just to make sure: If you say you used the local address of the machine, I assume you mean its actual address, not 127.0.0.1 right? I think the packets still go through your actual network in that case. Is it on a cabled network or on Wifi?


Top
   
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 289 posts ]  Go to page Previous 125 26 27 28 29 Next

All times are UTC+02:00


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited